Thursday, 17 July 2014

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

Dibawah adalah gambar di sekitar tempat gugurnya MH17. Speechless.....

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370

[MH17] Gambar Sekitar Tragedi ke-4 MAS selepas MH370






Notakaki: Ramadhan ke-20, satu lagi peringatan dari Allah SWT. 






[MH17] Pesawat Kita Ditembak Peluru Berpandu ?


Akashah Qi NEWS

MOSCOW 17 Julai - Pesawat Malaysia Airlines MH17 yang membawa 295 penumpang beserta anak kapal yang dilaporkan terhempas di Ukraine dekat sempadan Rusia, dipercayai ditembak oleh peluru berpandu.

Menurut laporan agensi-agensi berita, pesawat Boeing 777-200 itu dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur apabila nahas itu berlaku.

Penasihat Menteri Dalam Negeri Ukraine, Anton Herashchenko dalam Facebooknya berkata, pesawat itu dipercayai ditembak ketika terbang pada ketinggian 10,000 meter. di ruang udara negara itu.





notakaki: Moga tabah keluarga mangsa MH17.

Wednesday, 25 June 2014

Lirik Tolong - Mafarikha (OST Cerita Cinta Kita)


"Maafkan saya, kalau saya nie masih belum cukup sempurna untuk awak"
Ku mengucap seribu kata
Tapi tiada makna bagimu
Kau cerita seribu nama
Tiada satu tentang diriku

Tahukah engkau
Bila nanti ku tiada denganmu
Bisakah engkau
Bila nanti ku tiada denganmu

Tolonglah aku
Terima diriku sebagaimana ku terima kamu
Tolonglah aku
Adakan dirimu sebagaimana ku ada untukmu
Tolonglah aku

Jika ku hilang dari sisimu
Sebagaimana kau lakukan padaku
Ku cuma mahu kau merasakan
Sakit hatiku bersamamu

Tolonglah aku
Terima diriku sebagaimana ku terima kamu
Tolonglah aku
Adakan dirimu sebagaimana ku ada untukmu

Tolong jangan kau biarkan
Cinta sebenarnya tidak ada
Tolong jangan kau tinggalkanku
Bila kau benar-benar cinta kepadaku

Tolonglah aku
Terima diriku seadanya aku
Sebagaimana aku menerima dirimu
Menerima cintamu seadanya kamu
Tolonglah aku







notakaki: Aku takder mase nak update blog nihhh! TOLONGLAH AKUUUUUUUU!!! 





Friday, 6 June 2014

Sinopsis Cerita Cinta Kita TV3

Sambungan cerita merepek kita semalam.

Drama bersiri yang berbumbungkan taun 80-an nie menyingkap cinta agung Puteri Gunung Ledang dan Hang Tuah. Yer ker? Percayela bulat-bulat. Wekkk.... :P Menyampahkan? Menyampah gi la belah baca benda lain. hehe. Gurau jew. Without you, no Akashah Qi. Ianya mengisahkan cerita cinta kita (mereka) antara Adam dan Salmah. Semarak cinta bagai api menjulang tinggi bagai Gunung Berapi Kelud kat Indon tue bermula ketika Adam berumur 24 tahun manakala Salmah berusia 19 tahun sehingga ke usia tua walaupun mereka berdua terpaksa mengharungi pelbagai dugaan untuk bersatu. Berapa ek usia waktu ending cerita nie? Nak tahu ? Aku pun tak tahu....kwang2x ^.*

Selepas SPM (waktu tue dipanggil XXX), keluarga Salmah membantah hubungan cinta mereka kerana perbezaan darjat. Ketika itu, Salmah sedang menuntut di Maktab Perguruan Sultan Idris. Tempat my BFF sedang study sekarang nie. hehe....Sya!!! I'm mention you now! [tetiba]. Dalam usaha untuk memisahkan Adam dan Salmah, keluarga Salmah tlh membawa Salmah pulang dari Teluk Intan ke KL. Adam dan Salmah menulis surat utk terus berhubung tetapi sayangnya surat-surat tersebut telah ditahan dan disimpan oleh ibu Salmah, Melati. #cliche

Lima tahun berlalu tanpa sebarang khabar berita tapi Adam a.k.a Aeril Zafrel tue tetap merindui dan mencintai Salmah a.k.a Wawa Zainal. Sweet kan? Realiti pun diharap gitu hendaknya. But, on the other hand, Salmah pula menganggap Adam tlh melupakannya (sebab mak die punya kerja la) Dia yg bekerja sebagai jururawat di sebuah hospital setelah tamat pengajian telah dijodohkan dengan Dr. Khairudin a.k.a Dazrin Kamarudin. Ibu Salmah, Melati gembira dan lega after Salmah berkahwin dengan Dr. Khairuddin kerana ia bukan sahaja memberi jaminan masa depan kepada Salmah tapi jugak membantu menyelesaikan kemelut kewangan keluarga mereka selepas ayah Salmah meninggal dunia. Dr. Khairuddin nie seorang yang berpelajaran tinggi plus kaya pulak tue. Bagai menyelam minum air la. Untung kau Melati. #cliche 2

Cerita Adam pulak, semenjak tak jumpa Salmah,  dia bekerja keras demi membeli rumah pusaka yang diidami oleh Salmah. Selepas tue, Adam berusaha mencari Salmah di Kuala Lumpur. Lama jugak dia mencari Salmah, namun tak jumpa. Lastly, berkat usahanya dia jumpa la Salmah. Langit tak selalu cerah. Salmah telah berkahwin. Kecewa la Adam. Bunuh diri? Oh no! No! No! Abis la cerita bila hero mati. Aduhai...

Nak memanjangkan cerita, Salmah jumpa surat-surat Adam yg disimpan oleh ibunya. So dia faham sebab apa dia tak terima berita dari Adam selama ini. Anggapannya bahawa Adam dah lupakan dia adalah silap semata-mata. Masa nielah korang akan rasa fuhhh....lega. Akhirnya ada harapan untuk tengok Adam dan Salmah bercinta lagi. #cliche 3

Ntah kenapa, Adam buat keputusan untuk menjual rumah pusaka tersebut. Tetapi, ada sesuatu yg berlaku after Adam jual rumah pusaka ayahnya tue. Nak tahu apa? Adam tak menyangka bakal pembeli rumah itu ialah Salmah dan suaminya. Mula dah kan? babak2 best. yeayyyy...Suka3x. Salmah tlh memberitahu Adam apa yang telah dilakukan oleh ibunya terhadap mereka. Pertemuan Adam dan Salmah semula tlh memberikan harapan kepada Adam. Mereka kembali berhubung tetapi tetap menjaga batas pergaulan. Inilah beza couple dulu dan sekarang. Jangan pandang2. Usah pegang2. Duduk renggang2x. Bertambah sayang. Betulker nie? Hantam jelahhh.... 

Dr Khairudin dapat tahu hubungan diorang.Dia telah bergaduh dengan Salmah dlm perjalanan mereka pulang ke Kuala Lumpur. Nie pon cliche gak. Kereta mereka terbabas. Dr Khairudin terbunuh manakala Salmah pula koma. Kematian Dr Khairudin juga membongkar rahsia bahawa dia telah berkahwin dengan Rokiah dan mempunyai 2 anak. Tue diaaa....Kenal tak Rokiah? Cousin Salmah tue yang dulu tergila-gila kat Adam.


So, after jer peristiwa tue, Salmah hilang tempat utk bergantung. Demi cinta, Adam tlh memindahkan Salmah yang mengalami amnesia ke pusat jagaan.Bukan tue ja, Adam juga terpaksa berulang alik dari Teluk Intan ke Kuala Lumpur untuk menjaga Salmah. Adam mengambil keputusan untuk berkahwin dengan Salmah pada usia hampir lewat 30an. Macam tue je? Wait ya!

Namun kebahagiaan yang dinikmati oleh Adam dan Salmah tidak berpanjangan kra ingatan Salmah semakin merosot. Adam terpaksa mengulang setiap kisah yg mereka prnh lalui bersama setiap hari kpd Salmah. Benda nie yang susah nie. Apabila ingatan seseorang semakin pudar disebabkan kemalangan dan berkait juga dengan faktor usia. Semuanya menyebabkan hidup Adam makin susah. Cinta mereka makin berbadai. Mungkinkah cinta mereka akan hilang bergitu sahaja. Mungkinkah Adam akan meninggalkan Salmah. Atau, mungkinkah satu hari nanti, Salmah akan lupa siapakah Adam dalam hidupnya? Teehee...



Sinopsis Cerita Cinta Kita TV3

Sinopsis Cerita Cinta Kita TV3

Sinopsis Cerita Cinta Kita TV3

Sinopsis Cerita Cinta Kita TV3

Sinopsis Cerita Cinta Kita TV3
Gambar2 sewaktu penggambaran.




notakaki: Walaupun banyak cliche, aku still suka tengok diorang nie berlakon. Sweet sesangat :D

Wednesday, 4 June 2014

Cerita Cinta Kita TV3

Woohooo......Ape kabo teman2 belaka. Sihat kewww? Teman dah datang nie...Nak kabo kat kome sume, teman RINDU kome!!! hahaha..... Asal tetibe aku berbahasa Perok NIE? Buang tebiat ker?
Lantak teman lew, teman doh orang Perok, teman cakap la bahase teman. Ade teman kesah??

Tahziah diucapkan buat kerabat raja Perak atas kemangkatan Almarhum Sultan Azlan Shah. Selaku rakyat labu sayung, ader la jugak rase sedihnyer teman nie dengor kabo mangkatnya sultan mike tu. Semoga ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman. In sya Allah.

K.... teman >>>> aku. Aku actually rindu glerrr kat blog tercinta ni. Dah hampir seminggu terpaksa aku lupakan nak tulis kat sini. I miss you UOLLLS....Korang rindu tak kat Akashah Qi? Ha aleh...rindu cakap la rindu...usah kau tipu. Percaya hatimu ituuu... Wahhhh...berpuisi cinta aku kali nie.

Actually aku baru jer lepas tengok Drama Exclusive  TV3 nie. Sepanjang minggu lepas aku on9, punyer la banyak berita pasal drama tue. Cerita Cinta Kita. So ape lagi, aku tengokla malam nie. Sorang2 kay. Coz sume tak der. Diorang balik kampung. Tinggal aku sorang jer kat sini. Dalam bilik. Sunyi. Takutttt!!!

Berbalik pada Cerita Cinta Kita tue....baru je tamat lebih kurang setengah jam tadi. Best gak. Memang best . Citer tue macam fresh and ada elemen drama yang menarik. Plus pelakonnyer pon cantik and hansem. Aeril Zafrel dan Wawa Zainal. Dulukan diorang ade kontroversi yang satu Malaysia meletopp. "Ya, Kami Sudah Bernikah". Bukan Malaysia je, sampai Brunei and Indon pon terkena tempias isu hot tue. Pandai diorang nie lepas buat cerita kontroversi tue, buat drama. Memang meletop. Aku confirm boleh jadi satu fenomena just like Sebenarnya Saya Isteri Dia dulu.


Sebenarnya Saya Isteri Dia


Cerita Cinta Kita diadaptasi dari sinopsis novel Cerita Cinta Kita. Dibintangi Aeril Zafrel, Wawa Zainal, Liza Abdullah, Ery Putra dan ramai lagi. Syarikat produksinya adalah Orange Tree. Tengok episod pertamanya, memang aku rase diorang tengah berpesta sebab rating tinggi malam nie. Menggunakan latar Melayu klasik, Aeril guna bahasa baku, bahasa indah bercinta, ianya memang menarik. Mungkin ia ada iras seperti cerita Indonesia Ayat-Ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbih dan Cinta Suci Zahrana. Wawa Zainal pula cantik berhijab, manis gler..... I love to see her dimple. "Cintaku Tanpa Syarat" OMG. Gugur jantung aku. Apapon, aku akan nantikan episod seterusnya. Teehee...


Cerita Cinta Kita TV3

Cerita Cinta Kita



notakaki: Masihkah Ada Cinta dan Kerana Terpaksa Aku Relakan best gak. Jemputler tengok ^.^

Wednesday, 21 May 2014

Huiii...Dah Beli Ke Baju Raye ?

Sabtu and Ahad yang lepas aku gi keluar jap. Jalan-jalan ke?Jejalan la sangat! Aku ada kerja kat situ kat situ. Dah nama pun saya yang menurut perintah kan? Tapi paling sedih sebab kerja tu tak dapat nak masuk dalam markah koku aku sebab dah hantar awal minggu lepas. Kecewa! Asal lah ko hantar awal sangat Akashah Qi! Takpe la. Takde rezeki namanya tu. *lari lepas tu lompat atas katil kemudian tekap muka kat bantal*

Cantik jugak kawasan  kat situ. Keliling dia penuh dengan bangunan tinggi dan juga pokok hijau. Boleh tak gila aku dibuatnya, terpegun dengan bandar dalam taman itu? Kentut pun langsung tak berbau sepanjang aku jalan2 kat situ. Nampak tak betapa aku menipu di situ? Dan aku antara manusia yang terawal sampai daripada kawan-kawan aku yang lain. Bila turun jer dari kereta , uh rasa macam berada kat dalam taman, memang udaranya segar. Kat situ juga ada banyak kedai pakaian. So sementara menunggu kawan-kawan aku sampai, aku gi la cuci mata.

Dalam waktu jejalan tue, aku ternampak busana muslim dan muslimah kat situ, aku masuklah. Assalamualaikum. Aku disapa. Ramah sungguh akak yang menegur aku tue. Aku tertarik dengan bahagian lelaki kat dalam busana tue. Raya pun dah nak dekat, so ape lagi. Aku usha2 la baju2 dalam tue. Takkan la aku tak berbaju Melayu kowt raya nanti. Memang aku ada baju Melayu lama lagi. Tapi apa salahnya beli yang baru kan. Nak beli ke? haha...tungguyer..Dalam busana tue, ade koleksi jubah, baju Melayu dan macam2 jenis lagi baju muslim yang ade dalam tue. Dalam-dalam usha tue, aku snap la gambar untuk aku pilih bila balik nanti. Kat bawah nie antara baju Melayu yang ada :

Baju Melayu Moden

Baju Melayu Moden

Baju Melayu Moden

Cantikkan? 

Tapi takkan aku nak beli waltu tue kowt. Aku datang nak buat kerja. Bukan nyer aku nak membeli belah. So lebih kurang lima minit selepaas aku ronda-ronda dalam busana tue, handphone aku menjerit. "WOI, HANG KAT MANA?" Ade ke dengan salam tak bagi. Tetiba memekik kat telinga aku. So aku dengan selamba pon jawab. " Aku kat rumah lagi, korang dah sampai ka?" Korang boleh agak tak apa reaksi pemanggil tue lepas dengar jawapan tue. haha....

Alhamdulillah. Pejam celik pejam celik? Kerja pun tamat. Tambah lagi satu pengalaman dalam hidup aku. Lepas ni boleh la aku senang hati mendada kat depan lecturer yang suruh buat benda tue. Tiap kali masuk kelas jer "Have you do my assignment" Setiap kali! Haha... tak ker bingit telinga kitorang? 

Puasa nak dekat dah. Korang dah ganti belum? Yang mana belum, ganti la cepat-cepat. Kalau boleh perbanyakkan lah puasa sunat pada bulan nie and bulan depan. Semoga puasa kali nie lebih bermakna. Dan raya juga. :( Asal muram nie? Sedih la mak oiii.... huahuahua..... Nak balik rumah !!!! Homesick nih! Sabar yer Akashah Qi, In sya Allah pengorbanan anda akan dibalas. Berusaha! 




notakaki: Korang pilih yang mana? Kalau aku, putih kowt. Cantikkan ? :)





Tuesday, 20 May 2014

Apabila Aku Mula Berkata-Kata

Gua sudah beli. 
Rumah baru. 
Kereta baru. 
Washing machine baru. 
Sekarang wa kena ubah cara wa berjalan.

kucing berjalan walking cat

Saya ada kembar.
Selalu gaduh-gaduh.
Cakar-cakar.
Tarik telinga.
Dia lain sangat dari saya.
Bencinya !

same twins serupa tapi tak sama


I tak boleh kena panas.
Kulit I sensitif.
Nanti ia menggelupas.
Gelap.
Youuuuu...
Mana masker I ?

cat kucing miaw masker


"Apa yang ko merepek oiiii!! sudah sudah la..... aku dah naik bosan! Nanti aku berhenti baca blog nie kang baru tau." Mesti korang cakap camtu kan :( haha...tak per aku faham. OK aku surrender, aku tak buat daaaa.... I give my word. I promise. (intro sahaja, tiada kena-mengena dengan hidup dan mati)

Dua perkataan yang aku Italickan kat atas adalah perkataan yang boleh membawa kepada kebahagiaan dan juga kehancuran dalam hidup kita. Jangan pernah sewenang-wenangnya cakap benda tue kepada orang lain, terutama pada orang yang mengharap pada kita. Kalau korang selalu tengok drama dekat tv, banyak benda tue berlaku bukan? Dan korang tengok tak cerita tue sampai habis, apa yang terjadi? Kebanyakannya akan tamat dengan kesedihan, sad ending. Sebab apa? Sebab tulah 'I promise, aku janji'

Kenapa aku tetiba cakap benda macam nie? Sebab aku jugak pernah bagi janji pada orang dan aku jugak tidak menepatinya. So, meludah le langit, akhirnya jatuh ke muka sendiri. Apa kesalahan yang kita buat, akan kita terima akibatnya. Kalau tak cepat, ianya lambat. Kalau tak di muka bumi Allah nie, kat akhirat. Jadi hanya bersedia. Mungkin pada waktu aku memberi janji tue, umur masih setahun jagung. Masih baru untuk memahami dunia. Kini, umur aku yang hampir nak masuk 20's nie, baru aku dapat belajar serba sedikit tentang dunia. Bagaimana ia bergerak, bagaimana ia berjalan, bagaimana ia berfungsi. Masih belajar.

Disebabkan janji aku pada seseorang itu, aku masih terkenang-kenangkannya. Sebab apa? Mungkin dia istimewa...Ewahhhh... nak berdrama ker kat sini. Tidak! Ia ikhlas dari aku. Pesanan yg ikhlas dari aku. Kepada lelaki di luar sana, jangan bagi janji palsu. Jika tak sudi, bilang tak sudi. Jika suka, bilang suka. Usah bagi harapan. dan juga kalau suka, 'Usah tunggu lama-lama. Nanti aku dikebas orang'. hahaha....ternyanyila pulak ^.^

Itu sahaja pada malam ini, mungkin aku tak layak bagi nasihat. Anggaplah ia sebagai panduan dari seorang yang pernah melalui dan merasai rasa janji tak ditepati yang mungkin balasan atas perbuatannya dahulu untuk korang yang mungkin belum pernah melaluinya lagi. Tiada manusia yang dapat lari dari membuat kesilapan. Jadikanlah kesilapan itu sebagai pengajaran supaya kita tidak mengulanginya lagi. Power  tak ayat aku? TEEHEE...




notakaki: comelkan miaw kat atas tue...euwwww geram!

Monday, 19 May 2014

Takziah kepada Keluarga Akli Fairuz

Tadi duk tengok TV tiba-tiba ada berita masuk dari Indonesia, jiran kita. Dekat jer tue mengenai kisah pemain bola sepak mereka Akli Fairuz meninggal dunia. 

Edisi Berita Akashah Qi - Pemain bola sepak Indonesia, Akli Fairuz maut setelah mengalami kecederaan parah ketika perlawanan bola sepak Sabtu  (10 Mei 2014).Menurut laporan dari wartawan Akashah Qi, pemain muda itu mengalami kecederaan yang serius akibat daripada hentakan kuat kaki penjaga gol pasukan lawan pada bahagian perutnya ketika beliau mewakili kelabnya Persiraja melawan PSAP Sigil di Stadium H, Dimurthala Lampineung . Akli segera dihantar ke Instalasi Gawat Umum a.k.a ICU Rumah Sakit Zainal Abidin. Namun, kami disahkan bahawa beliau meninggal dunia pada Jumaat (16 Mei 2014)



Dah...dah....cukup menggedik Akashah Qi. Sekejap nak jadi jutawan, sekejap nak jadi engineer, sekejap pramugara, sekejap pembaca berita, sekejap wartawan...itu, ini....aduyaiiii..... Apapun, beliau Akli Fairuz meninggal pada hari Jumaat. Orang cakap meninggal pada hari Jumaat nie elok. Semoga rohnya diberkati. Amin.... Al-Fatihah .




notakaki: Apa sebenarnya cita-cita aku ek?

Apek Merepek Dah Muncul !

Tiba tiba je emo apahal? Haha. Sorry sorry. Aku suka berlakon emo ni. Adeh. Kejap je masa berlalu. Aku rasa macam baru semalam aku beli beskot oreo. Erk. Okay. Fine. Takde kaitan. Kita bertemu lagi dalam rancangan memasak bersama minyak masak pinang tak berbatang serta biskut lutut cap harimau malaya.  Erk. Okay. Fine. Korang dah biasakan dengan merepek aku ni. Tapi korang jangan ingat merepek tak memerlukan bakat, ianya juga bakat, betul tak? Apek gitu gitu. haha... Bakat tuuu ! Boleh ? Haha.

Aku tak der modal sebenarnya nak tulis apa malam nie. Apa ek topik menarik sekarang?Aku malas nak search..... Kemalasan aku dah datang. Blog2 pon aku malas nak jogging. Wahhhhh.... bukan main malas tahap arnab nie +_+. Btw, semalam punya entry meletup kowt. The Worst Boyfriend Ever. Banyak2 entry aku letak, dier boleh jadi no satu. Nak dekat seribu jugakla korang tengok. haha....good2.....Aksi Che Ta dengan Zain pun boleh turun nombor dua. Salute korang. Itu menandakan korang memang sayang BF korang. Betul tak? Pernah dengar ayat "siapa tak sayang isteri oiiii"...pernah! Pernah! PERNAH! ?????? korang boleh lar tukar "siapa tak sayang boyfriend oiiii" haha...... walaupun boyfriend aku worst in the galaxy. tak gitu???  LOL ^.^

Sebenarnya malam nie aku nak rehat2 tengok TV. Dah lama buat camtue. Dulu zaman balik dari asrama selalulah buat camtue. TV paling besar kat ruang tamu tue aku yang conquer. Yang lain...shuh...shuh...shuh...!!! Aku halau masuk reban. Masa tue aku sorang jer yang ada kat asrama. So diorang pon ikut jelah kepala otak aku nie. Now, adik2 aku mula dah merangkak masuk asrama. Maybe diorang akn sambung perangai aku tue. Silap hari bulan, aku pulak kena halau masuk reban, pulang paku serpih la cik abang oiii... padan muka hang. Tulah sapa suruh tak nak jadi contoh yang baik !

K lah .... dah mula. Sory la korang baca tulisan merepek aku nie. Ehhh jap! Ada point la. Jadi abang yang baik. That is the theme for tonight. TEEHEE...


Budak Lelaki malas berbaring di sofa kerusi sambil tengok tv






notakaki: snack kat tepi, baring kaki bersilang, peluk bantal  tengok TV.
Di situ lah Akashah Qi ..hehe... ^.^



Sunday, 18 May 2014

The Worst Boyfriend Ever

Today is English day. I'm tired to write a longgggg....LONG... writing. Let me rest yup! Ahaks...... Want to know something ?? Jeng...jeng..JENG ... I got my allowance today! YEAYYYY .. haha.. Don't be jealous k ;-)



On my BOOB  18XX
Epidemic of Un 'ROMANCE' tic 
One Zero Right ^.^
Two Zero Right ^.^
Tend to OVER React 
Because We Are Human The Trickiest Not To Find The Perfect Person Before The Perfect Person to Find The Trick 
Really Have Hard Time Saying I Love YOU 
"I Love Me TOO" 
and..... 
Three Zero Right ^.^
.

Gurls, do you have boyfriends like described above ? But you can't do anything ?  You can't leave him ? You might be still infatuated with him and thus unable to view him objectively, but try to snap yourself out of it. 

There hv some of my girl friend's who has boyfriend cases, see how weird the sentence is. From what she tell me, I can see that his BF has shown some of the popular symptoms including lack of empathy. Lack of remorse related to hurting others, superficial charm,  Disregard for the safety of self or others, Substance abuse, Persistent lying or stealing, Tendency to violate the rights and boundaries of others, Inability to make or keep friends. And etc..... I think u girls can list more than I probably. 

Honestly, I don't know if there is any effective treatment for boyfriend like that. For ur safety, for now, if u have boyfriend like that, you'll have to cut off contact with him for a while. Just for a while. Act like that you've been through hell because of that type of guy already. Make him realize how important you're in his life. But, after he eagerly persuade u that he want u back, go with him. Don't leave him like a crazy dog. It might cause a serious problem. 

This is just my opinion, see how ur boyfriend first if u want to make any action. Think the best solution base on what u know bout him. Pray more and understand better. TEEHEE..




                      notakaki: The most annoying boyfriend is actually the one that love you the most...  Am i right ?

Saturday, 17 May 2014

Sapelah Dyana Sofya ? Tetiba Femes

Alhamdulillah. Semua berjalan dengan lancar. Majlisnya kecil tapi penuh dengan kesyukuran. Biarpun ada beberapa orang saja yang dapat datang, majlis tetap meriah. Majlis sambuatan hari jadi jer...tapi intro macam besarkan? haha... Actually, aku gembira dapat kenal kawan-kawan baru. Ade yang pernah terserempak tapi tak pernah tegur. So tadilah start malu tapi mahu adegan tegur menegur. Cantik jugak..hewhew....Btw, aku tabik dengan semua kawan-kawan aku nie sebab diorang sporting, gila-gila, sedia membantu, tak lokek senyuman dan mesra alam. Okay tak aku kipas diorang? Haha...Nanti belanja la yek ^.^

Aku telah diberikan mandat untuk menghias bilik yang dijadikan tempat sambutan ulang tahunnya yang ke 20. Suka tak suka, tu belakang kira. Haha. Aku ambil peluang tu sebagai menghargai kepercayaan dorang walaupun aku sendiri tak yakin dengan aku. Macam mana tu? Takpe takpe. Anggap ni sebagai cabaran sebab dalam dunia nie, kadang-kadang,  kita kena lakukan tugas yang kita tak tahu macam mana nak buat, tugas yang kita tak suka, tugas orang lain tapi orang tu tolak kat kita dan sebagainya. Kita tak boleh memilih sangat.

Masa sembang-sembang terkeluar nama Dyana Sofya. Aku pon terpinga-pinga. Sapa tue ? member sebelah dah cuit bahu aku bila tengok muka aku blurr semacam je . cover la sikit . Perlahan-lahan aku capai phone and search, anak siapa Dyana Sofya nie? Sekali search je...trus keluar nama Dyana Sofya. Waktulah aku realize yang dia hot topic sekarang.

But aku tak tahu siapa Dyana Sofya. Nama macam nama glamour. Artis ker? Cari cari, Dyana Sofya binti Mohd Idris. Cantik orangnya. Tetapi, kat sebelah dia ada gambar berbikini. Ah Mai Gad.....!!!! Asal bleh jadi camtue? Semuanya adalah permainan politik Malaysia yang 'matang'.

Dyana merupakan seorang ahli politik yang baru diura-urakan bakal menjadi calon DAP bertanding di Adun Kecil Teluk Intan. Dia pernah menjadi Setiausaha Politik  Lim Kit Siang. Hebatkan wanita cantik nie? Mukanya macam kecinaan sikit, tetapi dia berbangsa Melayu.

Dyana nie seorang graduan undang-undang dari UiTM. Disebabkan ini, beliau dihemtam teruk akibat pertikaiannya yang menyatakan why UiTM untuk orang Melayu jer. Dyana dilabel sebagai 'Melayu tak kenang budi' oleh segelintir musuhnya. Korang tak dapat agak ker sape musuhnya? Dia orang DAP, so musuhnya orang DAP atau PR jugak ker? 

Dyana Sofya Berbikini Ahli Dun Teluk Intan
sameker ? perluker cakap macamtue ?

Orang cakap, dia nie berbeza dengan maknyer yang dikatakan orang kuat UMNO kat Ipoh. Disebabkan mainan politik, family pon dimasukkan sekali. Ishhh....3x

Dyana Sofya Berbikini Ahli Dun Teluk Intan TWITTER
statement Dyana

Tapi bagi aku, isu bikini dah over la. Ade ke patut cakap orang yang tak buat benda tue buat benda tue. Apa nih???? Lantakla, actually aku dah pening kepala and penat pasal perah idea nak hias bilik birthday tadi. Tambah pulak baca isu Dyana nie kat blog2 lain  Banyak fakta yang berlainan. Aku tulis fakta yang safe, yang sama je kat sini. Of course la berlainan Akashah Qi,. Kan ada dua side kat Malaysia nie. Benda nie diwujudkan pon sebab tujuan politik jugak. Apalah. tengoktak betapa peningnya aku sekarang. LOL.

Dyana Sofya Berbikini Ahli Dun Teluk Intan TWITTER
post Dyana di Twitter

Setiap bidang ada kebaikan dan keburukan. Kalau korang nak pilih kerja yang baik jer, alamatnyer tak bekerja la korang seumur hidup. Politik, hiburan, penerbangan, perubatan... semuanya ada kelebihan masing masing, tak kurang kekurangannya. So, apabila kita dah pilih tue, kena lah terima risikonya. Paling penting niat kena betul, kalau first niat pon tak btol, hancuslah semuanya. TEEHEE...




            notakaki: Korang bacalah statement dalam gambar sekali ek...hehe...